1/2 pakke gjær
2 toppede ts salt
1 ss honning
5 dl lunkent vann
3 dl rugmel
6-7 dl emmermel
ca 1 dl emmermel til utbakingen
Jeg blandet først gjæren med saltet, og en del av det lunkne vannet, og når alt var oppløst blandet jeg resten av vannet med honningen, gjæren og saltet.
Så rørte jeg inn rugmelet, og deretter emmermelet med en tregaffel.
Så rørte jeg inn rugmelet, og deretter emmermelet med en tregaffel.
Deigen blir ganske løs. La den heve en time under et forkledet.
Når deigen har hevet, hell den på kjøkkenbenken, og klapp og skyv deigen inn i melet.
Legg den over på en ovnsplate, og bruk en skarp kniv og lag riller i det som etterhvert kommer til å bli skorpen på brødet. La heve i ca. 20 minutter.
Stek på 200 g i 15 minutter, og senk så varmen til 175... La steke til brødet ser ferdig ut, og høres hult ut når du dunker under... Siden ovner er såpass forskjellige er det bedre å følge denne teknikken enn å angi en viss tid.. men det skal hvertfall stå i 15-20 minutter etter at du har senket varmen, og helt opp mot 40. Jeg steker alltid på varmluft, men mange liker bedre over- og undervarme. Når brødet er ferdig har du et mørkt og aromatisk brød som passer bra til de fleste typer pålegg.
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar